- 1 pk. yumuşak margarin (ben tereyağ kullandım )
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 pk. kabartma tozu
- Aldığı kadar un (hamur kulak memesinden biraz daha sert olacak)
İç Harcı İçin:
- 3-4 orta boy elma
- 1 tatlı kaşığı tarçın (yada damak zevkinize göre ekleyin)
- 3 yk toz şeker (ben pudra şekeri kullandım)
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
Yapılışı:
Hamuru için belirtilen malzemeleri bir kaba alıp, yoğuralım. Unu azar azar ilave ederek... Hamur kulak memesinden biraz sert olmalı. Aksi halde hamura şekil vermekte zorlanabilirsiniz. Hamurumuzu ikiye bölelim ve yarısını ayrı bir kaba alıp dolaba donması için kaldıralım.
Elmalarımızı rendeleyelim ve hafif suyunu süzdürüp bir kaba alalım. Tarçını, şekeri, üzümü ve iri dövülmüş cevizlerimizi ekleyip karıştıralım.
Hamurumuzu merdane yardımıyla açalım. Hafif yağlanmış orta boy borcama döşeyelim. Yanlara doğru 1 cm pay vererek şekillendirmeye çalışalım. Hamurumuzun üzerini tamamen iç harcı ile kaplayalım.
Donmuş hamurumuzu dolaptan alalım ve üzerine rende yardımıyla rendeliyelim. 180 derece fırınımızda üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpelim.
Ben tek kişilik kalıplara yapıp, merdane ile kalan hamuru açtım ve pizza hamuru kesicisiyle hamurlardan şeritler kestim. Kesilen hamurların kenarları tırtıklı tırtıklı oldu ve kalıpların üzerlerine bu şeritleri hasır gibi ördüm.
Püf noktaları:- Dolaptaki hamurun donması için 1-2 saat beklemek gerek. Beklemek istemiyorsanız benim gibi şeritler keserek hasır örgü şeklini uygulayabilirsiniz.
- 2. alternatif hamura biraz daha un ilave ederek sert bir hamur elde edip rendeleyebilirsiniz. Tadının gideceğinden korkmayın çünkü üzerine purdra şekeri serptiğinizde aynı tadı elde etmiş oluyorsunuz. Çok daha tatlı isterseniz iç malzemesine biraz daha şeker eklenebilir ama bence böyle yeterli...
- 3. alternatif ise hamuru parçalar halinde koprarın. Rendenin geniş kısmına koyun ve oradan bastırın. rendelenen hamurlar, hamurun yumuşak olması sebebi ile biraz zor düştüğünden elinizle aldırıp, hamurun üstüne döşeyin.
- Orta boy yuvarlak borcamda ince hamurlu çok güzel bir turta elde edebilirsiniz. Siz hamurun daha kalın olmasını istiyorsanız standart orta boy tart kalıbını da kullanabilirsiniz.
- İç harcını pişirmiyorsunuz. Fırında hamurun arasında gayet güzel pişiyor :)
Afiyet, şeker, bal, kaymak olsun inşaAllah :) [Bunu yaptıklarımı yiyen herkese söylemeyi çok seviyorum]
2 yorum:
Canımm
Diğer bloğunda da görmüştüm,çok şirin hediyeler
elmalı tatlarada bayılırım.Ellerine sağlık
ben yeniden buralardayım
görüşmek dileğiyle
sevgiyle kal
elmalı tartlar çok şeker ellerine sağlık
Yorum Gönder