1.12.08

PAZAR GÜNÜ KEYFİ VE ZİLHİCCE AYI...

Herkese mutlu, huzurlu bir hafta diliyorum... Çok şükür canım eşim 19 Kasım' da nihayet geldi. Rabbim yokluğunu bana hissettirmedi elhamdülillah. Öncelikle size yokluğumdan bahsedeyim. Arkadaşımın yoğun ısrarı üzerine 23 Kasım Pazar günü Afyon' a düzenlenen müthiş bir gezimiz oldu. Hiç hesapta yoktu.O günün güzelliğini hala tüm zerrelerimde hissediyorum. Umarım eşimlede gitmek nasip olur.
Ben evlendiğimde çocukluk arkadaşım biricik Nalan'ım Nevşehir'e taşınmıştı. Sürpriz bir şekilde Bursayı ziyaret etmesi üzerine dolu dolu birkaç gün geçirdik onunlada. Bol bol hasret giderdik, dertleştik. İnsanın aynı dili konuştuğu (duygu ve düşünceleri tamamiyle uyan) arkadaşlarıyla birlikte olması kadar güzel bir şey yok değil mi? Arkadaşım maneviyatım içinde güzel şeylere vesile olduğundan çok farklı bir yere sahiptir benim için. Allah ondan ebeden ve daimen razı olsun inş. Babam sağolsun beni hiç bir şeye gezmeye göndermediği için evlenene kadar çok doğru dürüst gezmiş bir insan değilim. Halbuki ne hayallerimiz vardı bende evlendiğimde artık sık sık görüşecektik. Malesef öyle olmadı nişanlandıktan sonra kendisi başka bir şehre gitti... Şimdide yarın Nevşehire dönüyor olması içimi ayrı burkuyor...Canım kardeşim...
Nalancığımla bayağı gezdik. Komşularımın ziyareti vs. derken, eşimi biraz boşladım gibi oldu sanki:) ve harika bir pazar geçirdik. Önce kahvaltı edildi. Sonrada patlamış mısır eşiliğinde film izlenildi. Akşam yemeği derken bilgisayarı paylaşamadığımızdan küçük bir münakaşa yaşandı ve pazar günüde geldi-geçti...
Bekarkende pazar kahvaltısı benim için çok özeldi. Hala pazar günümü eşim hariç pek kimseyle paylaşmak istemiyorum. İstisnalar hariç tabii. Belki bu konuda bencil görebilirsiniz ama napayım :) İnsanın tek baş başa geçireceği gün. Kendine vakit ayırabileceği gün diye düşünüyorum ben.
Pazar kahvaltısı dahil hayatımızdan şarküteri ürünlerini çıkardık. Mecbur kalmadıkça sosis, salam, sucuk tüketmiyoruz. Pastırma bazen olabilir. Kahvaltıda sadece kahvaltılık ürünleri tüketmeye özen gösteriyoruz. Bazen alternatif olsun diye birşeyler ilave ediyorum. Bu pazarda kuymak yapayım dedim. Eşim bir kere aldı bir daha almadı tüm tabağı ben yedim :)))
Kansızlık problemim olduğundan sabahları eşim için çay demliyoruz, benim içinde ıhlamur. Önceden gün aşırı yumurta yiyordum fakat öğrendim ki, protein fazla olduğu için haftada 2 defa tüketilmesi yeterliymiş. Günde 3 adet ceviz ve birazda fındık yiyorduk. Şu aralar pek yapmıyorum ama tekrar başlayacağım. Sağlıklı yaşam projesini başlattım. Keşke sağlığımı kaybetmeden evvel bunları bilseydim. Paylaşıyorum ama eminim sizler daha da bilinçlisinizdir. Çocuklar için daha da dikkat etmek çok önemli sanırım....
Buda kayınvalidemin kahvaltı için yaptığı bir şey. İçerisinde közlenmiş kırmızı biber, patlıcan, domates, rendelenmiş ve sotelenmiş havuç, zeytinyağ ve maydanoz var. Film izlerken patlamış mısır yemeye doyamıyorum. soğuk kış günlerinde patlamış mısırın kokusu kendine nasılda çekiyor insanları.

İzlediğimiz film Narnia Günlükleri 2 idi. 1. sini izlemediğimden eşime sürekli soru sordum. Sabırlı kocam benim:)) Bu hep yaptığım bir şey olduğu için :)

Akşam yemeği menüsünde ise

-Terbiyeli taneli sebze çorbası

-Közlenmiş kırmızı biber salatası

-Allah ne verdiyse salatası (Oktay usta gibi dedim:) Bu ismi çok beğeniyorum)

-Güveçte Nohut

-Şehriyeli Pilav

-Çıtır Börek

Son zamanlarda yemekten yarım saat sonra türk kahvesi içiyoruz. Önceleri köpüksüz olan kahvem artık köpüklü oluyor :) Köpüklü türk kahvesi yapan arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyorum. Bana çok zor geliyor :)

Akşam arkadaşlarımla görüşeceğim için bugün size tarif veremiyorum. Fakat Zilhicce' den bahsetmek istiyorum.

Zilhicce

Kur'ân-i Kerim'de Fecr sûresinde "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece bazi kaynaklara göre Ramazan ayinin son on günü veya Muharrem'in ilk on günü olarak belirtilse de genel görüs, bu mübarek on günün Zilhicce ayinin ilk on günü oldugudur. Kamerî aylarin onikincisi olan Zilhicce ayi, Islâm'in bes esasindan olan hac ibadetinin yerine getirildigi aydir. Bu mübarek ayin 1'inden 10'una kadar olan zaman dilimi "leyali-i asere", yani on mübarek gecedir. 10'uncu gün ise Kurban Bayraminin ilk günüdür. Peygamber Efendimiz (sav) bugünlerin önemini söyle ifade ediyor: "Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili oldugu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yillik oruca (sevapça) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir. Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki: "Resulullah (sav) dört seyi terk etmezdi: Asure günü orucu, Zilhicce'nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahin iki rekât sünneti." Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayinin önemini söyle anlatiyor: "Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmali, çok sadaka vermeli, çok dua ve istigfar etmelidir. Çünkü Resulullah (sav): "Bu on günün hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun" buyurdu. devamı için tıklayınız.

Bu günlerinizi boş geçirmemeniz dileğiyle dostlar.

Hoşçakalın...

3 yorum:

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

ne güzel arkadaşım:)Bizdede eşim için sucuk alıyorum onun dışında salam sosisi evimize sokmaz olduk uzun zamandır:)çok zararlı özellikle çocuklar için.keşke anneler daha bilinli olsa dimi?

bu arada o filmi bizde izledik:)eşimin sayesinde biz akşamları entirikalı dizi izlemek yerine film izlemyi tercih edenlerdeniz filmin adı narnia s yi fazladan yazmışsın sanırım:)
ALLAH MUTLULUĞUNUZU DAİM ETSİN

Melek* dedi ki...

Merhaba hanım efendi size bir teklifim var bende en sevdiğim insanlarla ve özellikle eşimle pazar kahvaltısı yapmayı çok severim.sizide sevdiğim arkadaşlar sınıfında gördüğüm için bu teklifimi düşünün lütfen bir pazar kahvaltınıza bu güzel sofranıza bir gün bizde teşrif edebilirmiyiz:)))))))) hehehe demişindir bu kız ne yazıcak:)ne güzel bir saofra ne güzel mamalar:) helede mısır patlatıp eşimle tv izlemek film izlemek bayılırım:) ama eşim pek izlemez tv:) tabi ben çocuğıu uyutup izlemeyi tercih ediyorum.... yoksa hiç iyi olmuyor bizim için pısır patlaklar komple yerlerde oluyor:) ertesi günde iyi bir temizlik:) onun için zayıfım ben işte:) neyse canım başını ağrıttım hakkını helal et. demedimmi sıkı bir takipçin olucam. seni seviyorum arkadaşım dönmene çok ama çok sevindim. öpüyorum.... zilhicce yazında çok güzel maş....
hoşçakal...

Mutfak Havlusu dedi ki...

oh mis gibi kahvaltı ellerinize sağlık.
bu arada seyrimdekilere ekledim sizi izninizle..