19.5.08

MUTLU HUZURLU HAFTALAR VE ALACA ÇORBA

Yöresel yemeklere hasta biri olarak farklı tatları denemeye açığım. Özellikle Gaziantep yemeklerini çok beğeniyorum. Bence mutfak konusunda mükemmeller. İnternette dolaşırken bir yerde rastlamıştım. Her ile ait yöresel yemekler, tatlılar vs. seçilmiş. Genelleme olarak üç-beş yemek, o ilin yöresel yemeği ilan edilirken, bazı illere ait bir şey bulunamamış, Gaziantep yöresine ait ise 285 (yanlış hatırlamıyorsam) adet yöresel yemek bulunmuş. Yani tescillenmiş :) Mutfağının ne kadar zengin olduğunu buradan da görebiliriz. Görende beni Gaziantepli sanır ama biz Bursa'nın yerlisiyiz :)
Not: Alaca çorba aintabsofrası'na aittir.
Malzemeler
  • 1 su bardağı buğday
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı nohut ( ben yarımdan biraz fazla ekledim)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 kurutulmuş biber (ben eklemedim)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru tarhun
  • karabiber, tuz

Hazırlanışı

  • Nohutu, buğdayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün nohut ve buğday yumuşayana kadar pişirin.
  • Nohut, buğday ve mercimeği ben fazlaca ayrı ayrı haşlayıp tek pişirimlik ayırıp, buzdolabı poşetlerine koyuyorum. Çalıştığım için eve geldiğimde hemen yapabileceğim farklı çorba olmuş oluyor. O yüzden Nohutu, mercimeği ve buğdayı tencereye alıp üzerine sıcak su ekledim. (Tahminen bir litreden biraz az) Sonra aşağıdaki adımları takip ettim.
  • Üzerine suda erittiğimiz salçayı, kuru biberleri, yarım halka şeklinde doğranmış soğanlarımızı ekliyoruz. Suyu az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.
  • (Eğer yeni haşladıysanız nohutu ve buğdayı, üzerine mercimek, yarım halka soğanlar, kuru biber ve salçayı ekleyip az geldiyse sıcak suyu ilave ediyoruz.)
  • Yemek kaynadıktan sonra altını kısıp soğanlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın tuzunu ve karabiberini ekliyoruz.
  • Zeytinyağını bir tavada ısıtıp çorba kepçemizin içine döküyoruz ve kuru tarhunla, pulbiberi içine koyup tenceremize alıyoruz.

Tarhun bizde olmadığı için -hatta adınıda ilk defa duyuyorum- eklemedim. İnternetten araştırdım ekşimtrak bir baharat çeşidiymiş. Tarhun koymadığımız için sanırım tadı çok yavan oldu bu haliyle. O yüzden içine limon suyu ekledik biz. Bu haliylede güzeldi :)

Herkese mutlu, huzurlu, hayır dolu bir hafta diliyorum...

1 yorum:

uygarimizlahayat dedi ki...

Canım benim bloğun hayırlı olsun, yemekler harikaaaaaaa, ellerine sağlık...